Bir dil öğrenmek istiyorum ama nasıl öğreneceğim?

Hayatınızda ilk kez kendi diliniz dışında bir dil öğrenmek için harekete geçtiğinizde aklınıza kaçınılmaz olarak şu soru gelir: Bu dil ile ilgili nasıl bilgi edineceğim; bu dilin becerisini nasıl kazanacağım? İşte unutmadan, planlayarak  akıcı bir şekilde yabancı dil öğrenmenin sistemleri var. 

Yeni bir yabancı dil öğrenmeye çabalarken öğrenilmesi gereken oldukça fazla şey olduğundan çoğunlukla zorlu bir süreç yaşarız. Fazlaca gramer, kural ve kelime öğrenmemiz zorunludur. Öğrenilenlerin uçup gitmesi en büyük engelimiz olduğundan bunu alt etmek için bir tasarıya gereksinim duyarız. Bir dili ivedilikle öğrenebilmek için ne yapmamız gerekir? Bunu yapabilmenin temelinde ilişkilendirmek ve hafızanın nasıl çalıştığını anlamak yatıyor. Kelime haznesi ve gramer üstünde çalışmaya başlamadan önce eğer birkaç hafta telaffuz üstünde harcarsanız karmaşık kelimeler size karışık gelmeyecektir. Bu kelimeler çok daha fazla hafızada kalacaktır.

Sözcükleri izlenimlerle kaynaştırarak daha açık hale getirebilirsiniz. Çalışmalar her seferinde görsel belleğimizin muhteşem olduğunu gösterdi ve bunu kullanmamız gerekiyor. Dil öğrenirken çevirileri akılda tutmak yerine yeni sözcükleri resimlerle uyarlamak her zaman daha fazla yarar sağlayacaktır.

Fransızca'da yatak anlamına gelen "lit" sözcüğünü inceleyelim. Anımsamak için sözcükler beynimizde yer edinene kadar "lit...yatak..." diye yineleyebiliriz. Ancak asıl hedeflenen şey yatağın görüntüsünü aklımıza getirmektir. Bu yüzden yeni bir dil öğrenirken Türkçe'yi tamamen es geçip “lit” kelimesini bir görüntüyle eşleştirmek bize daha iyi neticeler kazandıracaktır. Aklımızda yeni sözcükleri eski anılara bağlayarak resimlerden daha derine de inebiliriz. En son bir lit’yi kullandığımız zaman ne zaman? Eğer bu suali yanıtlamak için vakit ayırırsak çalışmalar lit'nin yüzde 50 daha zihinde kalır olacağını ortaya koyuyor. Salt resimler de etkili olabilir. Eğer zihnimizde lit kelimesini evinizdeki yatağınızla eşleşmesini sağlarsanız sözcüğü anımsamanız kolay hale gelecektir. Sözcüğü çocukluğunuzdaki yatağınızla eşleştirdiğiniz vakit sözcük hemen hemen unutulmaz hale gelecektir.

Resimlerin ve hafızaların soyut kelimeler ve gramerle dahi eşleşmesini sağlamak mümkün. Örnek olarak "tatmak" eylemini tek tek çekimleyerek akılda tutmak güçtür fakat bunu görsel cümlelerle öğrenmek istersek (Örnek: “Kendi yaptığı mercimek çorbasını tattı ve çok beğendi") en soyut kavramlar dahi kolay kolay aklımızdan çıkmaz. Lisan öğrenmek adeta oyun gibidir. Eşleşmeleri oluşturup bunları anımsamakla kazandığımız veyahut kaybettiğimiz bir oyun. Öğreneceğimiz dil Çince veya Bulgarca bile olsa bu herkesin yapabileceği bir şey.

Kaynak: http://www.kigem.com/yeni-bir-dil-ogrenmek-peki-ama-nasil.html

Benzer Yazılar

Yabancı Dil Öğrenmek ile ilgili

Çocuklara İngilizce nasıl öğretilir?