İki dil nasıl öğrenilir?

Yabancı lisan problemine en radikal ilaç küçük yaşlardan itibaren minimum bir yabancı lisan öğrenmek. Bilirkişiler iki lisanlı çocuk büyütmek isteyen ailelere 3 yaşına kadar olan prosese özen göstermeleri ikazında bulunuyor.

Ana dil dışındaki lisanı çoğu kişi hazırlıktan başlayarak, yine çoğumuz ise lisan kurslarına giderek öğrendi. Peki ya çocuklarımız? Onların ana dili gibi İngilizce konuşmasını istemez miyiz? Çocuklarımızı büyütürken hiçbir şeyden esirgemeden, en iyi şekilde büyütmek isteriz. Değil mi? Sırf satın aldığımız giysi, oynadığı oyuncak değil; aynı zamanda gittiği okul, çaldığı müzik aletine kadar çok mühimseriz. Her anne adayı, daha hamile bile kalmadan çocuğunun büyümesi ile ilgili bir sürü tasarılar yapar. Hele bir de anne olduktan sonra... Annelik 9 ay bittikten sonra aslen başlıyor. Bebeğin geleceği için ilk temeller anında atılıyor. Bunun başında da kesinlikle çocuğun ana dili dışındaki lisanı öğrenmesi geliyor.

Bebeklikten 3 yaşına kadar olan proses çocuğumuzun lisanı açısından çok mühim. Düzenli şekilde 2 ya da daha fazla lisan konuşulan bir evde olan küçükler bu lisanları öğrenebiliyorlar. Çocuğunuzun 2 yaş prosesi bazı oluşturuyor. 1 yaşından sonra öykünme yoluyla konuşan küçüğe sistemli konuşarak yabancı lisanı benimsetebilirsiniz.

Mühim olan tertip ve kararlılık. Bu vaziyete otomatik (kendiliğinden, işleyen) öğrenme diyebiliriz. Çocukların bellekleri temiz olduğu için anında idrak edip otomatik olarak konuşabilirler. Bu şekilde ana lisanı gibi konuşurlar. Lisan öğrenmeye alışkanlık yeni yetmeliğe kadar devam etmektedir. Puberteye girmeden önce ana dillerinden farklı lisanla tanışan çocuklar, devamlı ve sistemli şekilde duyarlarsa ana lisanı gibi bu lisanları konuşabilirler. Çocuğunuz herhangi bir şeyle meşgulken, ona yabancı lisanda bir TV ya da müzik kanalı dinleterek kulak dolgunluğu yaratın. Çocuğunuza sevdiği oyuncakların, öğretmek istediğiniz yabancı lisandaki karşılıklarını söyleyin. Bunu bir sözcük öğrenme oyunu haline getirin.

Öğretmek istediğiniz yabancı lisanı siz de biliyorsanız bu lisandaki şarkıları ve tekerlemeleri ufaklığınızla beraber söylerken manalarını da açıklayın ve böylece ezberci olmaya karşı tedbir alın. Yabancı lisan(lar)ı tertipli ve daimi şekilde arz etmeyi boşlamayın. Çocuğunuza, yedi yaşından itibaren okul eğitiminin yanında özel ders de aldırabilirsiniz. Finansal gücünüz yeterliyse, 7 yaşından itibaren çocuğunuzu (kendisi de istiyorsa) yurt dışındaki dil kurslarına gönderin. Bilirkişiler, küçükler için dört ya da sekiz günlük bir programın, puberte çağındakiler için 15 günlük bir yolculuğun elverişli olduğunu belirtiyorlar.