Sat Puanı Nedir?

Sat Puanı Nedir? 

Sat puanı, birçok Avrupa ülkelerinde eğitimlerini tamamlamak veya devam ettirmek isteyen kişilerin alması gereken puandır. Yurtdışı eğitimlerini tamamlaması için bir takım şartlar bulunmaktadır. Bunların arasında o ülkenin eğitim kurumları tarafından bazı kriterler talep edilmektedir. Sat puanı, öğrencinin yabancı dil ile ilgili seviyesinin belirtilmesi amacıyla sınavdan geçerli bir puan alması gerekmektedir. Sat puanı ise 400-1600 aralığında belirlenmektedir. 

Sat Puanı Neden Gereklidir?

Herkes iyi imkanlar ve maddi kazançlar ile iş hayatında bulunma talepleri bulunmaktadır. Kişinin kendi istediği meslek ve maaşları kazanması için bazı gereklilikleri bir araya getirmektedir. Sat puanı, bazı akademik ders ve konulardan sorumlu olan kişilerin sınav sonucu aldığı puanlar ile belirlenmektedir. 

Sat Sınavının Özellikleri Nelerdir?

  • Tüm okullar ve bölümler için girilmesi zorunlu olan sınavların arasında yer almaktadır.
  • 3 saat 45 dakika süren bir sınavdır.
  • Seçmeli bir test niteliği taşımaktadır.
  • Öğrencinin sözel ve sayısal yeterliliğinin ölçer


Sınav, bir kişinin belirli bir konu ve alan hakkında bilgi birikimini ölçme amacıyla, kurumlar tarafından düzenlenmektedir. Sınav puanından yüksek alan kişilerin kabul edilen yer ve bölümlerde farklılık göstermektedir. Sat puanı bu aşamada yurt dışı eğitim programlarında talep edilmektedir.

Sat -2 Puanı Özellikleri Nelerdir?

  • 1 saatten oluşan bir testtir.
  • Sorular seçmelidir.
  • Öğrencinin akademik olarak bazı konularda başarısının ölçülmesi amacıyla düzenlenmektedir.
  • Sat 2 testinin bazı konuları ise; kimya, biyoloji, fransızca, ingilizce, tarih, almanca gibi dersleri içermektedir.
  • Sözel, yabancı dil ve eşit ağırlık gibi alanlardan oluşmaktadır.

Sat puanı, tüm sınavlar gibi başvuru yapılarak katılmaya hak kazanılmaktadır. Sat puanında kişinin seviyesine göre belirli bir puan ile sonuçlanmaktadır. Sat puanının geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmektedir. Türkiye üniversitelerinde ise 2 yıl olarak geçerlidir. Sat puanından geçerli puan almak için kişinin yoğun eğitim programlarına dahil olması gerekmektedir. 

Sat puanı yüksek puan başarısı için kişinin çok iyi derece de İngilizceye hakim olması gerekmektedir. Sat puanından yüksek notlar almaya hedef alan öğrenciler;

  • Online eğitim programlarından destek alınması
  • Eğitim kurumlarına başvurulması
  • Ders kitapları ve birçok deneme yayınlarına başvurulması
  • Düzenli belirlenmiş bir eğitim programı düzenlenmesi

Sat puanı yükse başarı hedefleyen öğrencilerin uzman ekipler ile çalışması olumlu sonuçlar alınmasında yardımcı olacaktır. İngilizce okuma, anlama gibi konularda hakim olan kişilerin, sınavı daha rahat ve kontrollü geçmesini sağlamaktadır. Matematik bölümü için 58 soru genellikle uygun görülmektedir. 

Sat puanı, birçok Avrupa ülkesi tarafından kabul görülmektedir. Yabancı dil ve kişilerin hayalindeki meslekleri yerine getirebilmeleri içi sat puanı günümüzde olmazsa olmaz haline gelmiştir. Bazı üniversite programlarında öğrencilerin yer alması için son derece önemlidir. Akademik başarı için Sat puanı, devamlığı olması gereken sınavların arasında yer almaktadır.

Gramer için sat puanı belirleyici özelliğe aittir. Gramer, söz konusu yabancı dilin kuralları ve cümlelerin oluşumunda dikkat edilmesi gerekilen bazı unsurları barındırmaktadır. Gramer seviyesinin belirlenmesinde sat puanı ispat niteliği taşımaktadır. 

Sat sınavı tarihleri web üzerinden takip edilebilir ve harç miktarının yatırılması ile sınava girmeye hak kazanılmaktadır. Türkiye 1 yılda 6 kez düzenlenen sat sınavı, başarı seviyesinin ölçülmesinde son derece önemlidir.