Yeni İngilizce Kelimeler Öğrenme

Başka bir dilde, ki bu dil Dünya’da en çok konuşulan “top” dillerden biri olan İngilizce olursa, yeni kelimeler öğrenmenin en zevkli olduğu kadar en öğretici yöntemlerinden bir tanesi bu dilin konuşulduğu ülkeye gitmek, seyahat etmektir. Anlayacağınız üzere iş sadece o ülkeye ayak basmakla kalmıyor; dışarı çıkıp, kendinizi o ülkenin o şehrindeki hayata katıp o ülkenin insanlarıyla o dili konuşmanız gerekiyor. Bakarsınız belki bu sayede yeni arkadaşlara sahip olabilirsiniz de. Bol bol kitap okumak da yeni kelimeler öğrenmenizi sağlar desek şaşırmazsınız herhalde. Okuduğunuz İngilizce kitaplarda karşınıza çıkan bilmediğiniz kelimelerin anlamını İngilizce’den İngilizce’ye sözlük kullanarak öğrenmeniz şart. Önceden Türkçesini okuduğunuz kitabın daha sonra İngilizcesini okumanız da size yeni kelimeler öğrenmede kolaylık sağlayabilir; bu şekilde kitap okumaya alışınca daha farklı kitaplara geçiş yapabilir, kelime dağarcığınızı daha çok kalabalıklaştırabilirsiniz. Önceden Türkçesini okuduğunuz kitabın İngilizce versiyonunu okumak sözlüğe bakmadan bol bol kitap okumanıza vesile olabilir, böylece hem anlamını bilmediğiniz kelimenin manasını öğrenmek için sözlüğe bakarak kaybettiğiniz birkaç dakikayı geri kazanmış olursunuz; hem de o kelimenin, cümlenin manasını kendiniz çözmüş olursunuz, self service gibi diyebiliriz :) Hacıyatmaz misali bir kitaba bir sözlüğe bakarak yapılan okuma sürekli olmaz; verimli olmaz. İngilizce öğrenmenin neden bu kadar önemli olduğunu bu yazıya bağlı olarak eklediğim videoyu izleyerek de anlayabilirsiniz.

Sözlüğe bakarak okuma yönteminde kişinin okuma çabası kesintilere uğrar. Sözlüğe danışa danışa kitap başında daha çok zaman geçirmek zorunda kalır kişi. Kişide okuduğunu anlama yetisi gelişmez. Anlamı keşfedilen kelimeler bir süre sonra unutulabilir de. Bu durum kişinin hevesinin kaçmasına neden olabilir. Kelimeler arasında hayatımız boyunca bir daha karşılaşmayacağımız, kullanmayacağımız kelimeler olabilir, vay o zaman harcanan vakit ve zihinsel eforun haline. Sözlüksüz okuma yönteminde kitaplar akıcı bir şekilde okunabilir. Bu akıcı okumalarda ne kadar çok kelime öğrenilirse o kadar iyidir. Akıcı okuma ile birçok sık rastlanan ama henüz bilmediğimiz kelimelerle karşılaşma ihtimalimiz oldukça artar. Rastlantısal olarak ilk kez karşılaşılan kelimelerin anlamını bilmesek de o kelimenin, söz öbeklerinin nasıl bir ortamda, ne şekilde kullanıldığını görmüş oluruz. Bu ilk karşılaşma o kelimeyle bir kez daha göz göze gelindiği zaman geri besleme görevi görür. Söz konusu kelime ile ne kadar çok karşılaşırsak kelimenin anlamını o kadar çok tahmin ederiz ve artık o kelimenin anlamını öğrenmiş bulunuruz. Kelimeler zihinsel efor sonucu öğrenildiği zaman kolayca unutulmazlar.

Sevdiğimiz filmleri seyretmek, şarkıları sözleriyle dinlemek de -eminiz bunları günlük hayatınızda tatbik ediyorsunuzdur- yeni kelimeleri hayatımıza katmamıza aracı olurlar. Yeni öğrendiğimiz kelimeleri mutlaka kafamıza not etmemiz gerekiyor. Hedefimiz belli: Yeni kelimeler dağarcığımız binlerce sayfa metni, sözlüğe bakmadan, akıcı ve mealleri tahmin ederek okumaya bağlı olarak gelişecek. Okunan kitaplar dil seviyemize uygun olacak. Okuduğumuz metnin, kitabın konusu ilgimizi çeken ve hakkında bir şeyler öğrenmek istediğimiz, bildiğimiz bir konu ise hem okuma isteğimiz perçinlenecek hem de efor harcayarak bir şey öğrenmenin mutluluğunu yaşayacağız. Kelimeleri bilemeyince, karamsarlığa ve ümitsizliğe kapılmadan okumaya son sürat devam etmemiz gerekiyor.